Sommar, sol, ormar och konditioner !

Vilken sommar det varit hittills!

Kalasväder hela tiden (fast regn behövs verkligen!) med värme och sol.
Underbart för de badälskande och utomhusaktiviteter
Och fotbolls-VM…. var det nån som sa -94 ? 🙂

Solen och värmen har dessutom lockat fram lite mindre önskvärda “grannar”.
Rören i svart plast i vilka feedrarna från masten går inuti kan möjligen misstas för två svarta  och långa ormar. Det tycker även en svart huggorm, som troligen är kärlekskrank men som inte riktigt får sin kärlek besvarad. Stackars ormet !

Förra året var den en liten unge (kallas tydligen “esping” när dom är små?!?) och jag kunde försiktigt lyfta iväg den några meter till en annan solindränkt plats bland stenarna.
Det får man ju göra om dom är för närgångna, jag har största respekt för dom små liven och flytten gick bra (trots att ormet var av annan åsikt och väste ett “släpp ner mig, gubbj**el…)

Vårt underbara sommarväder har också tidvis inneburit fantastiska konditioner på VHF och högre kortvågsbanden med massor av tropoöppningar och en sol som både givit och tagit i bjudandet av konds på de lägre 40 och 80m -banden, mestadels givit !

Vad gör man som radioamatör då, när konditionerna är goda och shacket fullt med radioprylar?

Jo, man börjar bygga om lite (bara lite, det går ju fort det här……..)
Slutade med byggande utav en liten bod/bullerplank/insynsskydd på trädäcket på baksidan huset upp mot masten, och jag bygger nu en fjärrstyrd antennväxel vilket innebär att feedrarna kapats och dragits ur väggen då längder och routing nu kommer ändras radikalt.

Skall även passa på att installera antennen för 160m när masten vevas ner för sin årliga inspektion, det måste ju monteras en fästpunkt högst upp för toppen på den kommande inverted-V som skall upp.

Men (och det är ett STORT men);

Som alla “det här går ju fort” projekt tar det 4 ånger så lång tid som beräknat och under tiden är man QRT förutom handapparat på 5W och gummipinne. Sen ser man på clustret hur det dånar in DX på allt mellan 20 – 6m banden med S9++ signaler. Tack för den passningen… hm…
Påminner om att fiska, har du håven med dig nappar det inte.
Har du glömt håven hemma nappar det däremot konstant veritabla krokodiler och du får leva med minnet och ljudet av en lina som inte höll och ditt absoluta  favoritdrag som försvunnit ned i djupet…  Typiskt, eller hur ?

Så, semester + projekt = qrt.

Dessutom kommer nu ett ytterligare slutsteg installeras på den del av stationen jag kör remote.
Det Acom1000 som redan finns och som jag skrivit om tidigare går ej att fjärrstyra, men av kamrat Urban SM0PSM har jag nu köpt ett ICOM IC-2KL samt tillhörande tuner AT500.
Det blir ett bra komplement och en väldans trevlig setup som kommer ge möjligheten att leverera 500W remotestyrt. Inte illa, eller hur ?
Jag lovar återkomma med mer kring slutsteg och tuner när det är klart för start, men nu börjar det ta sig, som han sa 🙂

Återkommer med bilder på både setup, utrustning och snickerier när allt är installerat, byggt och det i övrigt har spekulerats färdigt !

Tills dess, ha en trevlig sommar, njut av vädret och kör så det ryker och kom ihåg:

Ormet Kruper !

Bästa 73// 🙂