Nytt shack hemma för remotekörning!

Nytt shack hemma!
SA0DIJ / SM0O Remoteshack @home

Mer detaljerad info kommer senare, en kort beskrivning;

Dubbla 24” skärmar för överskådlig och lät ttillgänlig info.
Stort är bra, synen blir inte bättre med åren, har jag hört…
Bakgrundsbelysningen i blått bakom varje skärm gör det faktiskt betydligt behagligare att sitta långa stunder vid stationen.

Separat skärm för “fronten” i det grafiska gränssnittet, använder sedan 2017 endast ICOM’s software Rs-BA1 (nu v. 2.11) för styrning av riggarna ute på ön.
Notera att detta dessutom är en touchskärm (avsedd för bruk utomhus och i tunga maskiner) vilket ger ett interface med samma känsla som touchskärmen på min IC-7300 som är mitt definitiva 1:a val som remotestyrd radio, även om ytterligare alternativ finns vid behov, bl.a. IC-7600, IC-7000 med flera.

Notera att högra skärmen i hög upplösning presenterar det spektrumskop och vattenfall som tidigare endast fanns att beskåda på radions frontpanel och dess inbyggda skärm, det kräver på-platsen-närvaro och då behövs ingen remotestyrning har jag konstaterat. Spektrumskopet inverkar icke mätbart på bandbredden vad jag sett vid högst rudimentär efterforskning. Har snabb respons och är möjligt att ändra i storlek vid behov.

Uppe höger är rotorstyrningen där jag endast använder den enkla men geniala PTSrotator viket förutom gängse funktioner i dessa program har en del extra att bjuda.

Återkommer med en egen artikel om detta program, då det har många och smart uttänkta funktioner jag varken hunit lära mig och ej testat och ej har hunnit testa. Spännade !
Som exempel är det enkelt att åstadkomma en automatisk “livräddare” där väderstationer i närområde eller region kan användas för insamling av data för vindstyrka, byvind och riktning. Programmet sköter sedan helt utan inblandning från operatör rotorn när de av mig satta tröskelvärdena uppnås och ställer antennerna 180 grader från vindritningen, eller enkelt uttryckt låter vinden komma från baken om uttrycket tillåts. Då har jag minsta träffytan på både HF och VHF -beamar och do antennens bom löper helt i vindriktningen råder ingen risk att dessa tvingas ur sitt läge på grund av vindens krafter.
Testat och noga följt vid stormen i Februari, då vindbyarna nådde över 30m/s som värst, och då vinden under natten vred sig från ca 170 till 330 grader. Rotorn följde lugnt med 🙂

På samma skärm ses även livebild (strömmande video) för okulär kontroll över mast, antennsystem, rotor etc. med möjlighet till zoomning och naturligtvis IR / nattvision (det är det som visas vid tillfället då bilden är tagen närmare midnatt i början av mars.

Lite annat smått och gott, men de stora delarna på vänstra skärmen är loggbok och konditioner som visas i realtid. Rymdväder kort och gott !

Till vänster i bild syns de radiostationer jag har i drift här, en IC-7000, en IC-3230A för x-länk 2m/70cm lokalt, lite packet/data-modem, några olika mottagare som ex. vis en SDRplay RSP1A, IC-R20, OPTOCOM (på test) samten hel del kringutrustning av varierande art, status oc inkoppling Ljudet (om ej i lurar), kommer från ett på sin tid mycket bra kompakt högtalarsystem för närfältslyssning från DSS. Som radionörd samlas, sparas (och kopplas in) gärna allt smått och gott som kan vara till nytta eller har dioder, lampor eller annat som blinkar på ett för en radioamatör lugnande och rogivande sätt ! 🙂

73, håll er friska och tänk på era medmänniskor. Följ utvecklingen via nätet på http://www.krisinformation.se eller ladda ner appen med samma namn i din telefon, lyssna på och följ de beslut och rekommendationer som ges. Dessa gäller alla medborgare, även dig!