Kategoriarkiv: Inlägg

God Jul & Gott Nytt År !

Passar på att önska alla en riktigt God Jul, såhär på julaftonens morgon…

2020 har varit ett märkligt år på alla sätt.
Jag tror vi alla kan enas om att det varit ett skitår, förresten det räcker inte..
Det har varit definitionen av ett prakt-skit-år (!) och därför ett år som jag hoppas vi snarast möjligt kan förpassa till papperskorgen utan vidare spisning och krussiduller.

Såhär, enkelt liksom: [DEL] 2020 *.*/all

Om vi alla gör vår del, följer vanligt sunt förnuft, visar hänsyn och har en sund respekt för och omtanke om sina medmänniskor (läs: fatta att det är allvar pucko!) så kan vi förhoppningsvis fira jul tillsammans eller åtminstone på samma sida evigheten även nästa år! Således skickar jag till alla och envar en from förhoppning om att alla får ha hälsa och förstånd i behåll, trots allt… Håll i, lägg ut ! Eller hur va de nu då…?

Murphy har gett mig en liten julklapp i förskott, så jag vet vad jag kommer göra idag när Benjamin Syrsa med sedvanlig tonal stringens sjunger “Ser du stjärnan i det blå”.
Jag kommer att stå ute i kylan och byta feeder till min loopantenn för lågbanden.
Hah, jämarns vad kul det skall bli 🙁
Ett avbrott i skärmen ger intermittent oändlig SWR vid sändning, inte riktigt vad jag önskade mig till julen men det var vad tomten hade till lilla jag (!)

Nåväl, hoppas det går vägen med den “quickfix” jag har tänkt mig, då jag vägrar stå och crimpa kontakter i nollgradigt blåsigt skärgårdsväder utomhus på julafton.
Nej. Inte. Aldrig. Basta!

Nu är det dags för en liten raid i kylen, det vankas kaffe med mackor dignande av skinka, paté och ostar på nybakad kavring. God helg och Gott Slut!
Vi hörs på banden!

Nytt shack hemma för remotekörning!

Nytt shack hemma!
SA0DIJ / SM0O Remoteshack @home

Mer detaljerad info kommer senare, en kort beskrivning;

Dubbla 24” skärmar för överskådlig och lät ttillgänlig info.
Stort är bra, synen blir inte bättre med åren, har jag hört…
Bakgrundsbelysningen i blått bakom varje skärm gör det faktiskt betydligt behagligare att sitta långa stunder vid stationen.

Separat skärm för “fronten” i det grafiska gränssnittet, använder sedan 2017 endast ICOM’s software Rs-BA1 (nu v. 2.11) för styrning av riggarna ute på ön.
Notera att detta dessutom är en touchskärm (avsedd för bruk utomhus och i tunga maskiner) vilket ger ett interface med samma känsla som touchskärmen på min IC-7300 som är mitt definitiva 1:a val som remotestyrd radio, även om ytterligare alternativ finns vid behov, bl.a. IC-7600, IC-7000 med flera.

Notera att högra skärmen i hög upplösning presenterar det spektrumskop och vattenfall som tidigare endast fanns att beskåda på radions frontpanel och dess inbyggda skärm, det kräver på-platsen-närvaro och då behövs ingen remotestyrning har jag konstaterat. Spektrumskopet inverkar icke mätbart på bandbredden vad jag sett vid högst rudimentär efterforskning. Har snabb respons och är möjligt att ändra i storlek vid behov.

Uppe höger är rotorstyrningen där jag endast använder den enkla men geniala PTSrotator viket förutom gängse funktioner i dessa program har en del extra att bjuda.

Återkommer med en egen artikel om detta program, då det har många och smart uttänkta funktioner jag varken hunit lära mig och ej testat och ej har hunnit testa. Spännade !
Som exempel är det enkelt att åstadkomma en automatisk “livräddare” där väderstationer i närområde eller region kan användas för insamling av data för vindstyrka, byvind och riktning. Programmet sköter sedan helt utan inblandning från operatör rotorn när de av mig satta tröskelvärdena uppnås och ställer antennerna 180 grader från vindritningen, eller enkelt uttryckt låter vinden komma från baken om uttrycket tillåts. Då har jag minsta träffytan på både HF och VHF -beamar och do antennens bom löper helt i vindriktningen råder ingen risk att dessa tvingas ur sitt läge på grund av vindens krafter.
Testat och noga följt vid stormen i Februari, då vindbyarna nådde över 30m/s som värst, och då vinden under natten vred sig från ca 170 till 330 grader. Rotorn följde lugnt med 🙂

På samma skärm ses även livebild (strömmande video) för okulär kontroll över mast, antennsystem, rotor etc. med möjlighet till zoomning och naturligtvis IR / nattvision (det är det som visas vid tillfället då bilden är tagen närmare midnatt i början av mars.

Lite annat smått och gott, men de stora delarna på vänstra skärmen är loggbok och konditioner som visas i realtid. Rymdväder kort och gott !

Till vänster i bild syns de radiostationer jag har i drift här, en IC-7000, en IC-3230A för x-länk 2m/70cm lokalt, lite packet/data-modem, några olika mottagare som ex. vis en SDRplay RSP1A, IC-R20, OPTOCOM (på test) samten hel del kringutrustning av varierande art, status oc inkoppling Ljudet (om ej i lurar), kommer från ett på sin tid mycket bra kompakt högtalarsystem för närfältslyssning från DSS. Som radionörd samlas, sparas (och kopplas in) gärna allt smått och gott som kan vara till nytta eller har dioder, lampor eller annat som blinkar på ett för en radioamatör lugnande och rogivande sätt ! 🙂

73, håll er friska och tänk på era medmänniskor. Följ utvecklingen via nätet på http://www.krisinformation.se eller ladda ner appen med samma namn i din telefon, lyssna på och följ de beslut och rekommendationer som ges. Dessa gäller alla medborgare, även dig!

Gratulationer !

SSA har delat ut eldjälsdiplom och hedersutmärkelser!
I år hedrades bland andra Ann SM0ZEU och till Janne SM0OFV för sina insatser.
Grattis !

Ann SM0ZEU och Janne SM0OFV med diplom och blommor 😉

Att Janne OFV äntligen får lite “cred” för allt arbete med super-siten RigPix värmer oss alla som använder det fantastiska verktyg och uppslagsverk som RigPix är för oss “radioter” 🙂
Utöver diplomet och det fyrfaldiga hurra-ropet som denna site instämmer i vill jag uppmärksamma en liten textrad längst ned på startsidan på RigPix; “Made with Notepad” 🙂
Det är inget annat än ett storverk och väl värt en utmärkelse att lägga upp och administrera en site med över 5900+ radios inlagda med data, info och oftast tillhörande bild samt all annan info som Janne tillhandahåller på sin site, med eller utan Notepad !

Imponerande och värt ett fyrfaldigt hurra !

Ann ZEU har också fått ett välförtjänt eldsjälsdiplom för allt sitt arbete som DL i distrikt 0.
Mycket glädjande och likt en utdelning av ett visst nobelpris vill jag utbrista: “Äntligen!” 🙂
Hon har följt en tydlig och rak linje där prestigelöst samarbete över klubbgränser varit ledordet. Det blev ett riktigt lyft när Ann ställde upp tog över som DL0 och saker började röra på sig igen.
Då jag tidigare haft nöjet att samarbeta via klubben SK0ZA och som ena halvan av dåvarande valberedningen, trots att det nu är ett antal år sedan, får jag även här utbrista i ett stort grattis och hurra !

Och sist men inte minst, tillönskar jag samtliga en riktigt skön och trevlig sommar !SMØO #1 SM CQ WW 2018 !!!

Stoppa pressarna (proppa stressarna?) !

Åter igen har jag glädjen att skriva en rad om mitt resultat från föregående års CQWW contest! Det är nu andra året i följd där jag lyckats bli #1 Sweden i kategorin Classic overlay – single operator-high power-all bands”.

Men, och det är ett stort men, till skillnad mot 2017 är jag tydligen även #1 Sweden som single operator totalt sett .

Stort tack till Kari på DX-supply för hjälpen med ett nytt ACOM A1200S !

Kan ärligt säga att jag höll på trilla av stolen av glädje och glatt konstatera att den här dagen är räddad 🙂 Så med största nöje bifogar jag här en kopia på diplomen !

Copyright © SMØ0 2019

SDR-mottagare & RSP1A

Mina erfarenheter och resultat samlade i en artikel eller en snabb exposé i detta ofantligt stora ämne 🙂

Inledning
Jag har experimenterat med ett flertal SDR-mottagare, allt sedan dom först dök upp över horisonten i form av hackade USB-stickor avsedda för digital marksänd TV i datorn.
Tror det var Janne SM0OFV som först tipsade mig om att man kunde köpa billiga USB-stickor och hacka dessa med programmet SDR# eller SDR sharp som det uttalas.
Alla stickor som innehöll RTL-chipset kunde användas om drivrutinen byttas ut med verktyget “Zadig”. Normalt sett en enkel operation men som krävde att man hade koll på vilken enhet som var vilken. Det gick nämligen helt utmärkt att byta drivrutin för mottagaren till trådlösa tangentbord eller din likaledes trådlösa mus också. Vilka följder detta gav kan du säkert snabbt räkna ut…

Generation 1 RTL-SDR

I teknikens början var i ärlighetens namn prestandan högst varierande skulle man kunna säga, om man vill uttrycka det diplomatiskt. Lika så de tillgängliga programvarornas funktion och stabilitet. En del program kunde vare ytterst volatila och krascha hårt om de blev på dåligt humör.

Mest en leksak helt enkelt, men dock ett för pengen stort omfång på 50-1500 MHz beroende på hårdvara.

Ingen kortvåg, förutom med en extern up-converter. Dessa gav som regel dålig känslighet och hade beklämmande dåliga data. Sammantaget, med convertern som en ganska usel front-end och en RTL-SDR av generation 1, blev mottagaren som system sett tämligen dåligt. Ofta hade dessutom up-convertern inbyggd förstärkning utan AGC vilket ofelbart orsakade IM-problem redan vid moderata signalstyrkor.

Generation 2 RTL-SDR med AGC och direktsampling (HF)
Så kom raskt en förbättrad generation med viss förändring av tekniken. En ny generation av RTL-chip blev tillgängliga och medgav direktsampling av spektrat och därmed möjlighet till lyssning på kortvåg. Nya produkter dök upp varje vecka (åtminstone var månad) allt eftersom populariteten sköt i höjden hos såväl amatörer som proffs. Över en natt hade alla analoga Perseusmottagare och dess olika kusiner blivit omoderna och passé, enligt di frälste. Nu var, enligt säljarna av nya SDR-baserade mottagare åtminstone , alla analoga radio på väg till sophögen. De trendkänsligaste teknikskribenterna hängde på förstås och förkunnade SDR-teknikens evangelium. De invändningar som fortfarande finns än idag undveks i möjligaste mån…

Programvarorna hade hunnit bli en tiopotens mer avancerade och dessutom stabila nog att använda remote. Dessutom hade var det möjligt att till och med köra samma program, eller varianter av dessa, på en smartphone eller surfplatta!
Nu kunde dessa enkla medel användas som mottagare och snabbt hopplockat spektrumskop att fiska fram ur fickan för eftersökning av störningar, test av mottagarantenner etc. Stora framsteg i tekniken med fyrkärniga processorer i de flesta smartphones möjliggjorde att det mesta som du kunde göra på en dator kunde även göras på telefonen i fickan eller paddan i ryggan.
Hyfsad mottagarprestanda (för att vara en RTL-sticka) med möjlighet att, i teorin åtminstone, avlyssna de flesta trafiksätt som används med begränsning i omfång om ca 25-1800 MHz.
Stabiliteten ökades avsevärt genom användning av en så kallad kristallugn, eller TCXO som det också kallas. Till skillnad mot tidigare kunde som sagt de flesta bättre stickorna förmås att ta emot kortvåg, men högst med varierande resultat. Känslighet och IM var fortfarande ett jätteproblem. Men också det hade blivit bättre, det finns ju olika grader i ett visst ställe också… Allt detta till en kostnad motsvarande 2 pizzor och en stor colaflaska!

Generation 3-4, SDR-play, BladeRF, WinRadio med flera

Utvecklingen exploderade bokstavligen och fram kom nu riktigt avancerade mottagare, samtidigt som Icom blev den första tillverkaren att på bred front lansera en transceiver helt och hållet baserad på SDR-tekniken, den numera omskrivna och med rätta hyllade IC-7300. Den snabba utvecklingen gör att jag har svårt att med rätta definiera någon generation i någon meningsfull mening härefter, möjligen kan man kalla nästa generations tranceivers med bla. Icom´s nyaste modell IC-7610 för generation 4 om man vill. Idag har tekniken nått upp till kommersiellt användbar kvalité, vilket även märks i de flesta mottagare som finns tillgängliga för vanliga konsumenter. Teknikframstegen har helt enkelt gjort det billigt att tillverka bra mottagare. Priserna är förstås varierande men du får, som alltid, vad du betalar för!
Professionella mottagare med mördarprestanda kostar fortfarande summor som ligger på en nivå långt utanför de flestas privata användares realistiska budgetar, eller 2 årslöner för en normal person som råkar ha en hyfsad lön…
Nåväl, det som för mig är mest spännande i denna fantastiska utveckling är att funktioner och hårdvarulösningar på de radios som säljs för radioamatörer eller lyssningsintresserade närmar sig de professionella mottagarna med features som multipla ingångsfilter, rejection-filter för undertryckning av starka FM Broadcast och DAB-sändare. De inbyggda filterfunktionerna är stort steg framåt i kampen mot de IM-bekymmer som finns inbyggt i själva SDR-tekniken och ej kan lösas utan viss möda. Mjukvarorna blir mer och mer kompetenta och liknar i allt stort de professionella jättarnas software, vilken används för allt från pejling till monitorering och signalspaning.

Ett stort genombrott för en teknik som bara för 5 år sedan mest var en kul grej, men som nu kan utföra samma mätningar och erbjuder samma möjlighet till lyssning som rena proffsutrustningar. Det är både kul och högintressant att följa av många skäl!

Men det finns ett irriterande problem här oavsett prislapp. Den i tekniken inbyggda känsligheten mot höga signalnivåer, eller storsignalegenskaper som man sa förr. Den består även om det seriösa mottagare kraftigt reducerats med hjälp av en arkitektur som mer liknar en traditionell mottagares front-end. Detta till trots ger starka signaler samma IM som tidigare generation 1 och 2. Jag tror, med vetskap om teknikens natur, att detta kan vara svårt eller kanske omöjligt att helt komma bort ifrån även om enorma framsteg har gjorts.
Dessutom har även högst överkomlig utrustning typ Winradio, SDR-play med flera, numera riktiga filter på ingångarna och bandspärrfilter för att i motverka dom utombands IM-produkter som de kraftiga BC-sändarna orsakar.

RSP1A från SDRplay

SDR-play modell RSP1A

Jag har nyligen skaffat en egen mottagare från SDRplay i form av den senaste mottagaren RSP1A. Riktigt riktigt bra och med en rejäl frekvenstäckning på hela 9 kHz-2 GHz. Jag är så här långt bara positivt överraskad av hur bra den fungerar och hur bra mottagaren faktiskt är, min skepsis till teknikens begränsning till trots. Den kan till och med byggas ihop med en Raspberry Pi för några hundringar. Naturligtvis kan detta enkelt kombineras med en liten pekskärm och voilá, så har du en mycket kompetent mottagare med allt du kan önska för en spottstyver av vad en “riktig” radiomottagare kostar. Dessutom kan det byggas som en liten, billig, lätt och mycket kompakt enhet innehållande du behöver. Till och med internetuppkoppling via mobilt bredband för remote styrning och lyssning om så önskas. Inga externa up-converters behövs här!

Tekniken har av somliga redan för flera år sedan beskrivits i närmast religiösa former där SDR-radios var den tekniska Messias som skulle rädda oss alla från undergången, åtminstone alla radiointresserade. (Resten skulle förbli en förtappad skara, något jag väl iofs kan hålla med om kanske?)

Hm njae, där är vi väl inte riktigt ännu, men visst är tekniken spännande, inget tvivel om den saken. Fast om jag skall vara ärlig, personligen föredrar jag teknik av äldre snitt. Elektronrör sprider värme, ett behagligt bärnstensfärgat sken och dessutom luktar det gott!

Själv lovar jag att återkomma med flera artiklar vartefter jag lär mig mer matnyttigt om de program jag använder. Kanske jag till och med kan få ihop en vettig how-to till glädje för den oinvigde. En sak är dock helt säker, utvecklingen av både mjuk- och hårdvara fortsätter, även i min radiohörna!

Under tiden vill jag tipsa om två sidor på nätet, båda länkade här nedan. Det är dels SDRplay, vilka inte bara tillverkar mottagaren RSP1A utan även mjukvara som SDR-uno med flera, dels sidan SDR-Radio vilka tillhandahåller den mycket avancerade programsviten Console som rör sig i gränslandet mellan entusiast och ren proffsanvändning. Rekommenderas!

https://www.sdr-radio.com/

https://www.sdrplay.com/


Copyright©SM0O 2019

The HEIL headset reviewed

I have had the pleasure of trying out my new headset from Heil Sound for just over 3 months now, and what a pleasure it has been !

Both listening and making qso´s with the Pro Set Elite HC6 has been an inspirational experience that actually put a lot of fun back into HF radio in many ways for me. Not that it was lacking fun before, just to say it really did add a lot of value to my activities and travels trough the airwaves.

To do a really short review, I would probably just write two words; get one!

The longer version, while putting it as simple and as I can, goes like this;
I have used this headset in the company of my trusted and beloved Icom IC-7600, a radio I have used since 2011 and thus are most familiar with by now. For the TX-audio DSP menu settings, I have only lifted the “Hi” to a value of +2. Nothing else done to it. Compressor yes, as usual just a tad of it, also set to a value of 2 which seems suitable for my taste and my voice.
That´s all there is to it 🙂

The hardware reviewed
Even the package says “quality in a box”, and so does the contents inside too…!
Built as a tank, a solid construction that probably will last for a long very long time in any shack.
The headset rests firmly on my head, maybe for others a bit heavy compared to plastic “toys” yes, but that is the way I like it and I can imagine that I am not alone at this. There is no fidgeting with plastic parts that will let go every now and then making the headset slip off your head just as you are about to nail that wanted weak DX after spending half your weekend trying to get noticed in the massive pile-up… Instead the weight and the firm fit is giving it a very steady, tight, solid feel. And it is a headset surprisingly comfortable to wear, even for a long time!

The “earmuffs” on these headphones are absolutely great. Perfect actually, for my taste, ears and head. Not to hard nor to soft or “swampy”, and large enough to cover the ears and dampen all sounds from the outside, but as opposed to many others, it does not steam-cook or barbecue the ears. I experienced no fatigue or vegetable-head-syndrome even after hours upon hours of contesting or even when engaging in some really long late night ragchews on 80 meters. The kind of sessions that makes your XYL wonder why, or if, she still is your XYL, if you know what I mean…?

A welcomed improvement for my ears and my shack, most appreciated!

The sound, ears
The first thing I noticed was that these headphones must have been designed by a sound-engineer. And yes, so they are!
I have a pair of headphones from AKG that I have used for over 20+ years (I just love the old K270´s) among some other pairs, all intended for use either in a music recording studio or for live work like mixing the sound at a concert, and I am pleased to say that these headphones play in that league. Ok, I know this is largely a matter of taste and whilst this is just my personal view on the sound they reproduce, it´s a very subjective perception. But since I have the possibility and facilities, I performed a simple A/B -test in the studio and I can honestly say as a “pro” user that they really ARE that good headphones. Impressive!

For amateur radio, which is mainly narrowbanded to it´s nature, the sound is nicely filled with a shimmering crisp treble, and for BC listening is has all the bottom you´ll ever want and more too. As a bonus they also have a switch that makes the sound binaural, making a simple mono signal like SSB or CW seem broadened and panned out as opposed to smack flat in the middle. This is a very useful switch indeed!

I´ll try to explain the difference experienced when listening to any SSB portion of the HF bands;
Imagine a long line of people standing in front of you, all talking at the same time. A swirling chorus of voices, hard to sort out and discern, right? Now imagine sitting in a room with the same pople spread out, with voices now coming from the left, the right, in front and behind you. That is what you will hear with this function switched on, remarkably it is almost akin to a simple 3D sound system. And it´s hooked up to the worlds best DSP ever, your own brain!

The sound, microphone

HC6 performance

Now the HC6 microphone element is custom-designed for the purpose. Again crisp and clean, with a nice lift in the high mid´s that enhances the articulation of any voice, without getting harsh or sound too sharp! Also the ambient noise pick-up seems to be very low indeed.
All off-axis sounds are surprisingly faint, effectively taken out of the picture. The fans in my Expert K1-FA amplifier is not heard unless I lay my head resting on the amplifier up on the desk, which makes for an incredibly stupid working position, now doesn’t it?

I especially like the HC6 dynamic microphone element´s deliberately engineered peak, or should I say “lift + peak” between 2 – 4 kHz or somewhere thereabouts. It also has a nice smooth roll-off upwards. Same goes for the low frequencies which are nicely, not steep but gently rolled off somewhere below 180-200 Hz and downwards (see picture above).

So, what´s left is exactly the frequencies and sounds that I want to convey via my transmitter, the most important, intelligible sounds. Combining this with the rejection of off-axis sounds makes all the difference. In my opinion, those are the only important factors on HF and amateur radio no matter how or by which method my voice is delivered. And here is where they all generally fail, gaming headsets, cheap computer headsets and what have you. Many commercial and so-called “professional” headsets have serious issues here too, even tough they are very expensive indeed, believe it or not. They do work of course, some better than others, but the sheer articulation of the HC6 leaves most of them behind, big time!

To sum all of the above superlatives up;
If you are into ham radio on HF, if you are into SSB and/or AM, and if you are interested in putting out a nice sounding and true pile-busting signal, this is the stuff to use. Get your own, or get stuck in the pile !

Mr Bob Heil, K9EID

I always try to give positive feedback when such is due. And while surfing the Heil Sound website, I sent a message trough their message board or “get in touch” page just to show my appreciation of my new headset. I got very pleasantly surprised to get a handwritten answer instead of the usual automated response a company normally would send in return from a corporate webpage. Well, not this time. Not from Heil-sound. Instead, what I received was a very nice letter from Mr Bob Heil himself!

I am delighted that he took the time to respond in person. I have never heard of any CEO or other kind of corporate business owner in today´s rather distant and impersonal age of on-line shopping getting in touch with a customer half way round the globe in this manner. But now Bob are three things more than just the average usual business guy;
he´s a ham (well, of course Dr Watson), he´s a very experienced sound technician (who makes his own equipment) and last but not least, he´s a musician. Just check the website or search the web and you will find him playing the organ, and play, that he can…!

Keep up the great work OM and 73´s from Sweden!

´til the next time…

/SM0O


Julpyssel o Julfirande!

Julen firades i år ute i skärgården med hela familjen, så allt viktigt pyssel med nya grejjor som skulle byggas fick göras i förväg hemma med förhoppningen att skulle fungera, väl på plats i shacket. Det gjorde det, tack och lov !
Shacket är numera helt ombyggt (pågående, never ending ?!?) så en del speciallösningar krävs. Ett gyllene tillfälle att få vara kreativ, uppfinna och sen ta fram lödpennan och resten av verktygen, Den härliga doften av lödrök blandade sig väl med dofterna från hyacint, glögg och pepparkakor!
Ett litet urval av små fiffiga lådor syns här på bilden nedan 🙂

Det är en del “specialbyggen” till den nya setupen i shacket som syns på bilden. Det har ju dessutom tillkommit ett ACOM A1200S som PA på QTH Djurö, och då jag sedan tidigare kör allt remote vid behov vill jag naturligtvis även få in slutsteget på nätverket, något som kräver lite möda i form av kablage etc.
Det kommer artiklar om samtliga små gizmos på bilden och naturligtvis en artikel om ACOM-slutsteget, men ni får dock hålla er till tåls ett tag då andra åtaganden kommer i vägen.

På julafton och juldagen kördes en hel del (74st) QSO med hela världen från Brazilien, Hawaii, USA, Puero Rico, Sydafrika, Australien, Europa och Antarktis, den sistnämnda ett rart DX för min del ! Kul !
Märkliga konds med endast sporadiska öppningar på ovanliga tider som jag inte blev riktigt klok på, men vad vet jag min gamla…. o.s.v. 😉

Men, var var alla SM-stationer under julhelgen ?
Hörde väldigt få på lågbanden trots ihärdigt lyssnande och ropande.
Lite tråkigt, det brukade vara full fart på kvällstid, men nu var det istället gott om vänner från England, Tyskland, Irland och våra östra grannar.
Nåväl, det var väl antagligen annat som upptog tiden för “di svenske”
Tomten kanske inte hade vett att gå nån gång, utan blev kvar till annandagen 🙂

Julafton har sina traditioner, en är att vara tomte, den andra är julcigarren !
Den är lika självklar som Kalle Anka, Sill, Snaps och Julskinkan.
Här avnjuten ute på trädäcket med masten som bakgrund, den finaste bakgrunden jag kunde hitta 🙂

Det var riktigt mysigt ute i det fina landskapet med snö i träden, på taken, marken och beamen. Ja, hela stugan med omnejd såg ut som ett riktigt julkort !

Underbart för en Jämtlänning i exil ! 🙂

Och det nya PA:t, ja det är ju en av årets höjdare faktiskt, är djupt imponerad,
Slutsteget fungerar över alla förväntningar och jag har kört så mycket som conds, middagar med tillhörande efterkommande palt-koma, andra uppdrag och tiden tillåtit.
Det är en fröjd att köra stationen nu och det mesta börjar falla på plats.

Så, i väntan på lite nya saker på ingång, bl.a. en 7300:a från ICOM, ett HEIL-headset, en antennväxel av egen konstruktion, en transverter för 2m och ytterligare lite egna byggen med bl.a. 160m antenn får jag här ta tillfället att önska er alla en riktigt god fortsättning på julen !

73/

En stormig contesthelg

Natten lördag mot söndag stormade det här ute på ön. Så pass att det brakade till rejält och radiokörandet fick avbrytas för en stund och motorsågen plockas fram. En lång fet björk blåste tvärt av och landade, helt otroligt, 30cm från altandörren utan att ställa till med mer skada än en stukad blomlåda. en dm åt vart håll och nåt hade blivit kaffeved. 30cm framåt och det hade blivit en kall natt inomhus utan vare sig altandörr eller glasruta kvar. Tur i oturen är väl det minsta man kan säga, eller hur ?

Sommar, sol, ormar och konditioner !

Vilken sommar det varit hittills!

Kalasväder hela tiden (fast regn behövs verkligen!) med värme och sol.
Underbart för de badälskande och utomhusaktiviteter
Och fotbolls-VM…. var det nån som sa -94 ? 🙂

Solen och värmen har dessutom lockat fram lite mindre önskvärda “grannar”.
Rören i svart plast i vilka feedrarna från masten går inuti kan möjligen misstas för två svarta  och långa ormar. Det tycker även en svart huggorm, som troligen är kärlekskrank men som inte riktigt får sin kärlek besvarad. Stackars ormet !

Förra året var den en liten unge (kallas tydligen “esping” när dom är små?!?) och jag kunde försiktigt lyfta iväg den några meter till en annan solindränkt plats bland stenarna.
Det får man ju göra om dom är för närgångna, jag har största respekt för dom små liven och flytten gick bra (trots att ormet var av annan åsikt och väste ett “släpp ner mig, gubbj**el…)

Vårt underbara sommarväder har också tidvis inneburit fantastiska konditioner på VHF och högre kortvågsbanden med massor av tropoöppningar och en sol som både givit och tagit i bjudandet av konds på de lägre 40 och 80m -banden, mestadels givit !

Vad gör man som radioamatör då, när konditionerna är goda och shacket fullt med radioprylar?

Jo, man börjar bygga om lite (bara lite, det går ju fort det här……..)
Slutade med byggande utav en liten bod/bullerplank/insynsskydd på trädäcket på baksidan huset upp mot masten, och jag bygger nu en fjärrstyrd antennväxel vilket innebär att feedrarna kapats och dragits ur väggen då längder och routing nu kommer ändras radikalt.

Skall även passa på att installera antennen för 160m när masten vevas ner för sin årliga inspektion, det måste ju monteras en fästpunkt högst upp för toppen på den kommande inverted-V som skall upp.

Men (och det är ett STORT men);

Som alla “det här går ju fort” projekt tar det 4 ånger så lång tid som beräknat och under tiden är man QRT förutom handapparat på 5W och gummipinne. Sen ser man på clustret hur det dånar in DX på allt mellan 20 – 6m banden med S9++ signaler. Tack för den passningen… hm…
Påminner om att fiska, har du håven med dig nappar det inte.
Har du glömt håven hemma nappar det däremot konstant veritabla krokodiler och du får leva med minnet och ljudet av en lina som inte höll och ditt absoluta  favoritdrag som försvunnit ned i djupet…  Typiskt, eller hur ?

Så, semester + projekt = qrt.

Dessutom kommer nu ett ytterligare slutsteg installeras på den del av stationen jag kör remote.
Det Acom1000 som redan finns och som jag skrivit om tidigare går ej att fjärrstyra, men av kamrat Urban SM0PSM har jag nu köpt ett ICOM IC-2KL samt tillhörande tuner AT500.
Det blir ett bra komplement och en väldans trevlig setup som kommer ge möjligheten att leverera 500W remotestyrt. Inte illa, eller hur ?
Jag lovar återkomma med mer kring slutsteg och tuner när det är klart för start, men nu börjar det ta sig, som han sa 🙂

Återkommer med bilder på både setup, utrustning och snickerier när allt är installerat, byggt och det i övrigt har spekulerats färdigt !

Tills dess, ha en trevlig sommar, njut av vädret och kör så det ryker och kom ihåg:

Ormet Kruper !

Bästa 73// 🙂