ICOM RS-BA1 RemoteControl Software

Under flera år har jag ju testat och använt lite olika program och lösningar för min remote-station. HRD, eller rättare sagt Ham Radio Deluxe, tillsammans med bl.a. RemAud och diverse andra program för ljudöverföring, har varit förstaval i mina datorer.
Tyvärr fanns ej IC-7100 med i HRD-paketet, åtminstone inte i den 5.x version som är gratis (det är den gamla version som Simon Brown HB9DRV fortfarande stod bakom).
Numera är HRD en dyr kommersiell programsvit och det jag läst kring hur det nya managementet bemöter sina kunder på nätet fick mig att omgående välja att titta efter andra program och lösningar.

In kom så ICOM´s egen lösning; RS-BA1 med integrerad ljudhantering i programmet !

Det här är riktigt bra , hurra 🙂

Jag är imponerad, särskilt över den mycket fina ljudhanteringen med mycket låg latency.
Nu behöver jag inte längre en extern programvara för att föra över ljud i båda riktningar.
Och det hela är faktisk riktigt enkelt att konfigurera, belackarna till trots !

Det står att läsa en massa på nätet med rätt vassa formuleringar kring hur svårt och omöjligt RS-BA1 är att konfigurera och installera. Jag är helt frågande, det fungerade på första försöket och jag har inte haft några problem what-so-ever. Det finns frågor kring nätverkskonfiguration och en massa olika problem, jag tror att det helt enkelt rör sig om SBS eller RTFM-fel…
Om man börjar med att tweaka allt och krångla till det redan out-of-the-box utan att veta vad man gör så får man naturligtvis alltid problem. En så kallad ”default setup” finns alltid, och för att citera jänkarna: ”if it works don´t fix it”….eller hur,  hm…
Jag funderade på att eventuellt skriva ihop en enkel guide, men har man grundläggande kunskap om datorer och rudimentära kunskaper om nätverk så borde det inte vara några problem, eller så hade jag tur (4 gånger ) ?

Nåväl, fungerar gör det och riktigt bra dessutom!
Är lite förvånad över hur smärtfritt ljudmotorn hanterar ljudströmmarna både upp och nedströms. Efter att ha testat allt från Skype till diverse (mycket bra) ham-projekt i programväg så undrar jag hur Icom lyckats så väl, det är både låg latency (fördröjning) och mycket få eller inga dropout´s eller ”bitfel” om man så vill, med samma internetuppkoppling och hardware i övrigt som tidigare. Bingo !

Jag använder mig av u-law komprimerat 8-bitars ljud  med 16 respektive 8 kbit/s mono (naturligtvis) ljudkvalitet upp respektive nerströms. Det ger mer än tillräcklig ljudkvalitet för mottagning och sändning på SSB eller CW (PSK etc fungerar naturligtvis också utmärkt, bandbredden där är ju ännu smalare) eftersom bandbredden vida överstiger den radion använder för dessa moder. FM på 2m eller D-STAR kanske behöver ha liiiite mer bandbredd för att låta anständigt, men det är marginellt och gör egentligen ingen skillnad värd namnet.

D-STAR förresten, det är en för mig ny bekantskap även om jag förvisso lyssnat på såväl D-STAR som DMR och annat med en SDR-sticka och det utmärkta programmet DSD+.
Det låter för taskigt redan i den miljön.
Jag kan nu konstatera att det låter precis lika illa även i den riktiga radion, byggd för ändamålet 🙁
Låter lite som ett badkar med rinnande vatten som ger ett flutter tillräckligt starkt för att i värsta fall göra signalen helt oläslig trots en signalstyrka kring S9. Inte direkt imponerande, men ok, dom var ju först ut med ett kommersiellt gångbart koncept för digital trafik, med en infrastruktur där repeaters, internet och radio kopplades ihop (eller nästan först, Alinco var igång långt långt tidigare men dom hade inga repeatrar och inget koncept med internet och att koppla ihop allt virtuellt etc. så det tog aldrig skruv). Men bra, det låter det inte…

Nå, nog om det. Åter till programvaran och installationen av RS-BA1 🙂

Manualen för programmet lämnar snällt sagt en hel del övrigt att önska och att gå helt efter den vid installation kan nog vara svårt om man inte har några förkunskaper. Är besviken, för Icom brukar skriva rätt så bra manualer jämförelsevis.
Jag skrev tidigare i texten att det inte var så blodigt svårt att installera med ett uns av förkunskaper, vilket är sant, men titta då för allt i världen inte i manualen. Går man efter den kommer det bli en låååång vandring genom öknen den aftonen…!

Men, har du fått installationen på plats är RS-BA1 på skärmen en fröjd att köra i all sin enkelhet!
Och har du dessutom en IC-7800, 7850 eller liknande ”high end” -rigg får du till och med över spektrumskopet till den virtuella frontpanelen. Nu har jag inget att testa detta med, tyvärr räcker det inte med en IC-7600 för denna lilla ”plus-meny”. Kanske får jag tillfälle att testa i framtiden ?

Slutligen, en iakttagelse angående kontrollpanelen i RS-BA1.
Mätarna och knapparna känns verkligen som om de svarar lika snabbt som i verkligheten.
Återigen en lyckad lösning ! Jag antar att man har lagt tid på att decimera overheadtrafiken så mycket det bara går. Ju mindre skräpdata som måste skyfflas undan först, ju mindre fördröjning, naturligtvis. Det gäller ju både ljud och styrdata i båda riktningar.
Här har Icom verkligen lyckats, jag är faktiskt ärligt imponerad.

Det känns nästan som en kommersiellt inriktad proffs-programvara IMHO.
Att hitta detta efter att ha experimenterat med annat mer eller mindre strapatsrika programvaror i flera år var ett riktigt lyft 🙂

 

73//