CQ WW DX och några ord om headsets

Sådär ja, då har ännu en log skickats in och det har varit en mycket trevlig contest-helg!
Jag är fortfarande tävlandes i klassen ”enarmad bandit” som tyvärr inte finns med som egen klass eller overlay…

Det gör däremot en overlay som heter ”Classic” vilket innebär att du kör max 24 timmar.
Det plus ”Single-Op”, ”High Power”, ”Unassisted” blev vad jag kom fram till i den något (!) röriga sidan för CQWW och dess regler. Det verkar dock som testroboten accepterat min lilla cabrillofil och jag har fått ett konfirmationsmail i inkorgen. Allt väl så långt 🙂

Det där med loggformat är nästan en artikel för sig, precis som loggprogram.
Det finns en massa varianter på temat, men till sist måste själva loggfilen ändå kontrolleras manuellt. Detta gör jag i vanliga Wordpad eller liknande, då det är en enkel textfil.

Lita INTE på att ditt loggprogram fyller i alla uppgifter, eller att den fyller i RÄTT uppgifter.
Dessutom måste all ”header-info” stämma, där eventuella overlay´s, din klass, call, namn etc etc etc skall skrivas in i rätt ordning, på rätt rad och med rätt format.
Puh…

Sen är det oftast väldigt rörigt och riktigt svårt att på egen hand räkna ut en ”claimed score”.
Det är ofta raka och tydliga instruktioner till en början och i grunden.
Sen kommer alla om, när , kanske, tillägg, undantag, bonusar, avdrag, pådrag, tilltag, omtag, multipliers, kaffebröd, lingonris och fika…

Att hålla rätt på detta och räkna ihop sina poäng kan orsaka migrän redan halvvägs.
Tack och lov finns det program även för sånt. Ibland…

Nåväl, det var riktigt trevligt och genererade flera nya länder (DXCC) för min del !
Setup:en var precis som tidigare, IC-756proIII, ACOM1000, Mosley CL-33 och min 82m långa horisontella loopantenn. inget nytt här, utan samma setup som under SAC SSB.

En nyhet däremot var det headset jag köpt från VKC hamshop.
Ett lättare ”lättvikts” headset får man troligen leta efter, det går faktiskt glömma det på när man reser sig ur operatörsstolen. Jag har lyckats med det 2 gånger nu.
Att köra en contest, oavsett om man som jag, nu som ”enarmad bandit”, kör det mer på kul och tar det lite med en klackspark eller om du seriöst kör 48 timmar stenhårt, har visat att det är en väldans skillnad på headset och headset.

Har ärligt talat aldrig ägnat detta en tanke tidigare, men det är värt att skriva en rad i ämnet.

Jag har även det större ”vanliga” headsetet från VKC, och det är ett fantastiskt trevligt headset med ett riktigt riktigt bra ljud, i lurarna såväl som i mikrofonkapseln.
Båda ger ett djupt och fylligt ljud både vid lyssning (i klass med musiklurar, faktiskt) och sändning. Dock är ljudet i mikrofonen med sin fylliga bas mer lämpat för ragchew och lite mer ”casual driving” än för contest och för att spräcka pile-ups, om ni förstår hur jag menar 🙂

Det lättare headsetet har öppnare lurar. Även dessa levererar ett riktigt bra ljud, men pga sin öppnare konstruktion finns lite mer omgivande rumsljud. Konstigt vore det väl annars ?

Den första stora (!) skillnaden ligger i mikrofonkapseln, och tro mig, det är STOR skillnad !

För det första är mikrofonen ej rundtagande, utan verkar snarare ha karaktären av hypernjure vilket är mycket vanligt i professionella ljudsammanhang där jag som bekant verkat i över 30 år. Riktverkan på elementet gör att mycket av ”oljuden” i shacket försvinner i sändning, fläktar i radio och slutsteg tas helt enkelt inte upp i headsetets mikrofon på samma sätt och problemet med dessa irriterande artefakter är borta. Ljudet i mikrofonen har en helt annan karaktär med ett tydligt mellanregister och väldefinierad diskant och ger därför en imponerande taltydlighet. Och det utan att jag för den sakens skull behövt ändra nånting i radions menyer för TX-ljudet eller mikrofonens ljudinställningar !

Den andra stora stora skillnaden mellan lättviktsheadsetet kontra det stora är temperaturen i öronen! Jo, du läste rätt. Jag avser här temperaturen i operatörens öron.

Det slutna större headsetet blir efter 6 timmar lite som en bastu med öronmuffar på skallen.
Inte konstigt med slutna lurar naturligtvis, men väldans tröttande och svettigt.

Därför var det en riktigt angenäm överraskning att köra det nya lättvikts-setet i 24 timmar och ändå kännas sval och avslappnad. Perfekt !

Nästa contest kommer jag köra med annan radio, då jag skaffat en IC-7600 igen.

En fantastisk radio med alla ”bells and whistles” du kan behöva och lite till.
Ingen SDR-radio likt nyare IC-7300, men å andra sidan med en IP3 på hela +30dBm (!)

Skall bli spännande att köra den och min 756proIII sida vid sida och jämföra lite.

Det skall micklas och spekuleras, som kamrat Tommy ATF skulle uttrycka det 🙂

73 es GL de Christian