Simulering & strålningsdiagram loopen

Att mäta och veta är ju bra. Mätningarna och SWR-kurvorna är i detta fall är ju publicerade redan 2014 tror jag bestämt, så nu ville jag mer exakt se vad som händer ”i luften”. In i mitt NEC-program med hela rasket så klart.

Valde ”Poor soil” som jord, ja berg med mossa på torde väl vara ganska uselt, eller ?

Noterar dock nöjsamt en anings aning gain på båda lågbanden 40 & 80m 🙂

 

Som synes går 80 m med mycket energi uppåt, moln och kråkor blir nöjda.
Så även jag då inrikes kontakter som regel dundrar in och jag gör likaledes i andra änden.

Oftast är ju dessa förhållanden reciproka men inte alltid av nån underlig anledning. Denna är okänd, men välkänd och med kraft empiriskt bevisad.

40m meter och antennen är en helt annan ko i hagen. Många dB gain vid låga strålningsvinklar och mesta av krutet till DX. Körde förresten ZL på SSB med denna antenn, något jag aldrig trodde skulle vara möjligt.
Det var på just 40m 🙂

Som referens ovan diagrammen för 20 respektive 10m. Kommentarer överflödiga, ja jo visst dom funkar / strålar men där går gränsen för hur diagrammen kan beskrivas. Ingen vacker syn, men värst av allt är att den inte VET att den inte fungerar och därför går att köra ändå, fast det är klart …
… inte går den att jämföra med beamen, inte på långa vägar!