Mast + Beam = Murphy…?

Murphy´s Lag, den starkaste naturlagen ? Eller, det började bra….

För att göra en lång historia kort, så hämtades min farsas gamla Mosley-beam hemma hos Lasse BDZ hemma i SM3 i somras och fraktades på taket ner till QTH Djurö.

2016-08-20-18-07-27

Det såg ganska lattjo ut med hela paketet på taket 🙂

Masten är efter några helgers jobb (i maklig takt skall tilläggas) uppe med rotor och allt monterat i toppen. Bottenplattan är monterad direkt i berget med 3 st M12 gängstänger, 60 cm långa, inborrade o låsta med kemankare.

Stödwire är monterad med 16 cm långa M12 expanderbultar, likaledes nedborrade i berget. Avståndet mellan fästpunkerna och mastens centrum är satt till ca. 5 m, vilket ger en vinkel i mastfästet på ca 56 grader. En vinkel brantare än 45 grader riskerar att förstöra mer än det tillför, eftersom en sådan wire i spänt läge tillför en stor (!) kraft som verkar rakt ned, och mestadels verkar med att ”tynga ned” mastkonstruktionen istället… och det skall ju de feta antennerna göra, inte stagningen 🙂

Farsans gamla Mosley Classic 33:a är polerad och provmonterad på sin bom ca. 3 m över marken för att säkerställa att den är OK både mekaniskt och elektriskt. Sen är allt klart att skicka upp i skyn och sopa rent på banden med en signal som skär genom etern som en glödgad strumpsticka i kokosfett !

Här kommer Myrphy in i bilden… En svepning med VNA:n visade att något var galet och helt plötsligt kom paniken smygandes. Felmonterat, trasig matning eller, hujedamej, fel på trapsen ?

Ok, vad är värst, bökigast och jäkligast…? Ja gissa igen då…?

Just det. Trapsen. Vad annars ? Går solen upp i öster ? Finns det ris i Kina ? Äter fantomen glass med Guran ?

Det har tydligen flutit en hel del massa många wattar HF genom konstruktionen, så pass att spolstommen smält och det har blivit överslag mellan spole och alu-spröt. Den avbrända spoltråden var fastsvetsad (!) i överslagspunkten till röret.

Har nåt minne av ekvationen [Imax² * Umax² = EMR (ElektroMotorisk Rök)]

2016-10-02-12-16-57

Vid en närmare okulär besiktning så har plasten på flera av trapsens utsidor märken av hög temperatur och t.o.m. börjat smälta på sina ställen. Troligen fler påbörjade problem alltså.

2016-10-02-12-xx

Så, hela helgens övningar utmynnar i att samtliga element fick plockas ned från bommen och antennen monteras ner i molekyler igen för att plocka isär samtliga traps när tillfälle ges. Skall jag renovera / reparera en trap, så vill jag vara 100% säker att samtliga är klockrena innan jag gör jobbet klart och hissar upp antennen i luften igen. Det är inte sååå roligt att behöva ta ner alltsammans och börja om bara för att jobbet inte blev rätt gjort från början 🙂

Jag tror mig kunna reparera / gjuta om de trasiga spolstommarna med glasfiber eller epoxi, men jag lär få återkomma i ärendet. En sak är dock helt säker, det blir inget SAC-SSB med denna antennen i år om det inte sker mirakel och helbrägdagörelse i shacket närmaste dagarna…

73 / Christian