Masten har fått foten…!

Med lite god hjälp från XYL så kom till sist mastfoten på plats !

2016-06-30-20.39

Att borra i berg var inte så farligt, däremot kan jag säga att jag är ett par erfarenheter rikare… och ett antal kronor fattigare, haha 🙂

2016-06-30-15.10.06

Bland annat kan jag vittna om hur snabbt kemankare härdar, det går väldigt mycket för fort när du väl står på plats. Ett hett tips är att kolla en, två och tre gånger att allt är klart, mätt och renblåst innan kemankaret sprutas ned i hålet. Den kemiska reaktionen går mycket snabbt och det utvecklas en stor mängd värmeenergi, tillräckligt för att en handduk som användes för avtorkning skulle börja lukta varmt på gränsen till bränt… 🙂

2016-06-30-19.54

Jag använde rostfria gängstänger om 50cm / styck vilka borrades ned 35-40 cm i berget och fixerades. Här kan jag tipsa om att snedkapa den ände som skall ned i berget 45 grader, det gör det enklare att gänga ned stången i kemankaret, ända ner till botten. Det tipset fick jag av Lasse SM0FDO (tror jag?) och det var synnerligen användbart. Ett annat ”måste”-tips är att under hela arbetet använda skyddsglasögon av valfri modell då det garanterat kommer små stenar, grus eller stendamm i ögonen annars. Å så blir man ju snygg också, haha 🙂

2016-06-30 15.09.39     2016-06-30-18.40

Jag är även en stor vän av mossa (!) så jag skar en trekant och vände undan bitarna under arbetet, för att sedan kunna vika tillbaka dessa när bultarna var monterade och klara. Det tar de flesta typer av mossa flera decennier eller århundraden att växa, så det vore ju synd att helt sabotera naturens verk, särskilt på en naturtomt som denna. Dessutom ser det ju grönt, skönt och lurvigt ut igen när allt är klart, eller hur ?

Nästa projekt blir naturligtvis att resa masten, montera staglinor, jordkabel, feedrar och rotorstyrning, antenner, rotor och…. ja och så vidare. Det mesta är kvar, alltså….!  🙂